środa, 13 kwietnia 2016

Sernik na zimno

Kolejna wersja sernika na zimno, sprawdzona i smaczna. Na niedzielne, leniwe popołudnie do kawy.

Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 galaretka - smak, taki jaki lubisz
1 opakowani biszkopcików

Twaróg, żółtka, i cukier waniliowy mieszamy w misce. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do twarogu.
Mleko, cukier, masło gotujemy na małym ogniu, następnie odstawiamy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy.  Przestudzone mleko dodajemy do masy twarogowej i dobrze mieszamy.
Na spód tortownicy wykładamy biszkopciki. Następnie wylewamy masę twarogową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu. Jak już będzie gęstniała to wylewamy ją na masę serową. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - najlepiej na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz