wtorek, 5 kwietnia 2016

Jabłecznik z orzechami


Jeżeli lubicie jabłka w różnej postaci, to w tej Wam zasmakuje. Przepis jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny. Biszkopt do ciasta możecie zrobić wg własnego przepisu, a jeżeli takiego nie posiadacie to polecam mój przepis.

Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na tzw. kogel mogel - dość gęstą masę. Dodajemy pozostałe składniki mieszając plastikową łyżka. Jak już składniki dobrze się połączą to wylewamy masę na dużą blachę. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie 15 minut w 150 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż przestygnie.Kroimy go wzdłuż i robimy dwa placki. Jak wyjdzie zbyt płaski to pozostawiamy w jednym kawału.

Jeden słoik jabłek prażonych - polecam jabłka z Lidla w słoikach litrowych.
Jedną galaretkę jabłkową lub agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Czekamy aż zacznie gęstnieć.
Jabłka wykładamy do miski i łączymy z galaretką.

Masa śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęsto. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody. Jak przestygnie to dodajemy do śmietany. Dobrze mieszamy.

Następnie robimy przekładaniec.
Biszkopt.
Jabłka.
Biszkopt.
Śmietana.
Na wierzch wysypujemy posiekane orzechy laskowe lub włoskie. Dla alergików polecam zamiast orzechów wiórki kokosowe lekko uprażone na patelni.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie. Dziękuje za przepis, muszę spróbować :)
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń