W ogrodzie i na bazarach pojawiły się truskawki. Uwielbiam je, szczególnie te na wpół zielone. Jak byłam dzieckiem z truskawek robiło się kompoty, biszkopty z truskawkami i galaretką, jadło się truskawki na świeżym chlebie z masłem, jadło się z cukrem i ze śmietaną i jeszcze wiele, wiele innych.
Dzisiaj mam dla Was przepis na "Truskawkowiec" z masą serową.
Przepis:
Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
szczypta soli
Razem zmiksować - konsystencjka kogla mogla.
Następnie dodać - mieszając drewniana łyżką
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Piec w 200 stopniach 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalsze 15 minut.
Masa serowa:
0,5 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietanfix
Zmiksować na sztywna masę, następnie dodać 1 kostkę 3-krotnie mielonego twarogu półtłustego.
3 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do masy serowej.
Masa truskawkowa
1 kg truskawek
3 łyżki cukru
Zmiksować i dodać 1 galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. gorącej wody - przestudzoną.
Biszkopt przekroić, nałożyć masę serową, polać niewielka ilością masy truskawkowej, nałożyć biszkopt i wyłożyć masę truskawkową.
Smacznego
Znika z talerza w szybkim tempie.
Prosty przepis na ciasto z truskawkami, zwykle oddzielam żółtko od białka, ubijam białka na sztywną pianę i to jest dla mnie gwarancją, że nie będzie zakalca, upiekę wg twoich wskazówek, bo ciasto wygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńZawsze piekę biszkopt tym sposobem. Jeżeli zamiast budyniu śmietankowego dasz czekoladowy to biszkopt będzie lekko brązowy. Kiedyś robiła z budyniem truskawkowym - rewelacja. Pozdrawiam
Usuń