sobota, 27 czerwca 2015

Torta di latte - Mleczny placek Concentty

Trochę słońca na niebie i człowiek już czuje się jak w niebie - tym bardziej włoskim niebie. Specjalnie dla was mój ulubiony placek na każdą okazję.



Składniki:
1 kostka margaryny lub masła
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2-3 jajka
1 łyżka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub śliwkowego lub innego jaki lubicie
Wersja na bogato:
2 jabłka drobno pokrojone lub rodzynki

Mleko zagotować na małym ogniu z masłem i cukrem. Ostudzić. Wsypać wszystkie składniki i dobrze wyrobić mikserem. Można dodać - patrz wersja na bogato - rodzynki lub jabłka.
Na dużą blachę lub 2 średnie korytka wyłożyć papier do pieczenie. Wylać masę. Piec w 180 stopniach od 45-55 minut. Po 45 minutach należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe. Nakłuwamy szpikulcem. Jeżeli szpikulec wychodzi czysty to znaczy, że jest już dobre.

Polewa
1/2 szklanki cukru pudu połączyć z 2-3 łyżki mleka. Wyrobić i lukrować ciasto. Mozna posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz