niedziela, 14 czerwca 2015

Tort czekoladowy

Wszem i wobec wiadomo, że jestem łasuchem. Moje ciasta są znane w dość szerokich kręgach. Cieszy mnie to bardzo. Tym razem chce Wam polecić czekoladowy tort z dżemem porzeczkowym w środku.

Zdjęcie środka w późniejszym czasie.

Biszkopty potrzeba są dwa jeden biały, drugi ciemny.

Składniki Biszkoptu
6 jaj
1 szklanka cukru
szczypta soli
Zmiksować na sztywna masą tzw. kogel mogel. Dodać 1 szklankę mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Razem wymieszać drewniana łyżką. Wyłożyć na dużą blaszkę piec 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 15 minut.
Do ciemnego biszkoptu zamiast budyniu śmietankowego dodać 2 łyżki kakao. Reszta bez zmian.

Masa czekoladowa. 
1 opakowanie kremu do tortów np. Gellwe  lub innego jak ktoś ma sprawdzony - przygotować wg przepisu. Do powstałego kremu dodać 1 rozpuszczoną czekoladę mleczną. Czekoladę rozpuścić w 1 łyżce mleka.

Biszkopty przekroić i przekładać w nastepujący sposób:
- biszkopt
- cienka warstwa dżemu porzeczkowego
- warstwa kremu
- biszkopt
- dżem
- krem
-biszkopt
- krem
- biszkopt

Środkową warstwę biszkoptu skropić białym winem lub innym alkoholem, który lubicie.
Zostawić trochę kremu na wykończenie góry i boków.

Cały tort ozdobić kremem, na wierzch wysypać pokruszone trufle białe - wystarczy 6-8 cukierków.
Następnie 2 czekolady śmietankowe lub gorzkie rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Powstałą masę powoli wylać na tort. Czekolady starczy na cały tor. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzony.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz