Bardzo dawno temu nastąpił dzień, w którym pierwszy raz posmakowałam tej drożdżówki. Z wyglądu niczym nie różni się od tej klasycznej, ale smak ... Jest po prostu inna.
Składniki
10 dkg drożdzy
5 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki tortowej (polecam mąkę Basię - jest najlepsza)
Wszystkie składki wsypać do miski, ale w takiej kolejności jak są spisane składniki. Nie zmieniać kolejności. Składnik po składniku.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pełne 3 godziny.
Następnie powstałą masę dobrze wymieszać i wyłożyć na blachę.
Kruszonka
- 10 dkg mąki
- 7 dkg masła
- 7 dkg cukru
Wyrobić na jednolitą masę, rozkruszyć na cieście.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewę robię z cukru pudru i mleka.
Smacznego
Pyszna!!!! ja piekę od kilku lat i zawsze się udaje :) Nazywamy go placek drożdżowy leniwej gospodyni :)
OdpowiedzUsuń