poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciasto 3 BIT

Uwielbiam krakersy, a jeszcze bardziej krakersy z dodatkiem czegoś słodkiego. Pierwszy raz zrobiłam ciasto 3 BIT kilka lat temu i od tego czasu systematycznie gości u mnie na stole. Proste i szybkie, a smakuje rewelacyjnie. Polecam


Składniki:
2 duże paczki krakersów
1 puszka mleka skondensowanego (ugotowane lub gotowe)
250 ml śmietany kremówki
2 śmietanfix
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 kostka masła.

Masa:
Mleko, budynie, cukier i masło gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Jak budyń będzie zimny miksujemy mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut, tak aby masa zrobiła się puszysta.

Na blaszkę wykładamy warstwę krakersów. Wykładamy budyń, przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Smarujemy ugotowanym mlekiem skondensowanym i ponownie kładziemy warstwę krakersów.
Śmietanę ubijamy z śmietanfixami. Śmietanę kładziemy na warstwę krakersów, posypujemy słodkim kakao lub posypką czekoladową.
Do śmietany można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - 2 łyżki żelatyny na 1/2 szkl. wody. Żelatyna musi być przestudzona.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz