piątek, 4 listopada 2016

Biszkopt z bitą śmietaną i brzoskwiniami

 Zapraszam Was na biszkopt z bitą śmietana i brzoskwiniami. Ciasto robi się dość szybko i zazwyczaj się udaje. Zamiast brzoskwiń można zastosować owoce sezonowe np.maliny, jagody czy wiśnie. Jakby powiedział artysta - tylko nasza fantazja nas ogranicza.
Przepis na biszkopt podawałam juz wielokrotnie, ale aby nie tracić czasu na szukanie to specjalnie dla Was podaję go jeszcze raz.
Składniki:
7 jajej
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 szklanka maki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego (może być waniliowy, czekoladowy czy inny smakowy - to zalezy jaki chcecie mieć kolor i smak biszkoptu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja, cukier i sól ubijamy na na gęstą masę, na tzw. kogel mogel. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wykładamy na dużą blachę. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 do 20 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy az przestygnie. Następnie kroimy i robimy 2 cienkie placki.
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki np. brzoskwiniowa i wiśniowa

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Ubitą śmietanę dzielimy na połowę. Do każdej połowy doddajemy galaretkę i dobrze mieszamy.
Potrzebujemy jeszcze 1 puzke brzoskiwń. Brzoskwinie kroimy w drobna kostkę. Na pierwszą wartwę biszkoptu wykładamy brzoskwinie. Na brzoskiwnie masę śmietanową i znowu biszkopt. Następnie skrapiamy biszkopt sokiem z puszki brzoskwiń i wykładamy masę śmietanową.
Biszkopt odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Na pierwszą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz