sobota, 14 listopada 2015

Sernik na zimno

Koleżanka z pracy przyniosła do posmakowania sernik na zimno z serków homogenizowanych. Rewelacja. Przepis dostała od swojej teściowej, więc kto tak naprawdę jest autorem trudno powiedzieć.

Składniki
2 op. serka homogenizowanego 400 ml z Lidla lub z Biedronki razem 800 ml - smak wanilinowy lub brzoskwiniowy
1 szklanka mleka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
3 jajka
1 galaretka
1 op. biszkoptów
owoce

Żółtka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, białka ubijamy na sztywna pianę i razem łączymy z serkami. Mleko, masło gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy, tak aby nie zostały grudki. Jak mleko ostygnie dodajemy do masy serowej.
Na dno blachy kładziemy biszkopciki, zalewamy masa serową i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy tak jak na opakowaniu. Na sernik kładziemy np. owoce, zalewany galaretką i gotowe.
Najlepiej smakuje jak dobrze stężeje około 5 godzin.
Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Jestem fanką serników wszelkiego rodzaju. Przepis zapisałam, będę próbowała :)
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń