poniedziałek, 28 grudnia 2015

Brzoskwiniowiec

Na święta postanowiłam zrobić nowe ciacho. Przepis dostałam od Basi, ale jak to mam w zwyczaju trochę go zmodyfikowałam. Ciacho poszło nie wiem kiedy, smakowało i na Sylwestra będzie najprawdopodobniej tylko w wiśniowej odsłonie.


Biszkopt:
- 7 całych jaj
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Jaja, cukier i sól zmiksować na jednolitą masę tzw. kogel mogel. Następnie dodać pozostałe składniki lekko mieszając drewniana łyżką. Masę wylać na dużą blachę. Piec 15 minut w 200 stopniach, następnie15 minut w 150 stopniach. Zimny biszkopt przekroić.

Masa brzoskwiniowa
- puszka brzoskwiń
- 1 budyń waniliowy
-1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyzki cukru

Z mleka, masła, cukru i 1i1/2 szklanki soku z brzoskwiń gotujemy budyń. Studzimy. Jak jest zimny miksujemy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut, tak aby masa stała się bardziej puszysta. Następnie brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do budyniu.
Na biszkopt kładziemy budyń i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Na wierzch ubijamy śmietanę i cukrem pudrem
- 0,5 litra śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru

W gorącej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny. Przestudzona żelatynę dodajemy do śmietany. Śmietanę wylewamy na biszkopt. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Podawać po schłodzeniu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz