niedziela, 8 stycznia 2017

Ciasto mleczno-czekoladowe (mufinowe)

Przepis na to ciasto dostałam od  Basi. Uwielbiam piernik, a szczególnie ten bożonarodzeniowy, ale niestety nie mogę go jeść. Piernik zastępuję murzynkiem lub innym ciastem mleczno czekoladowym. 

Robi się go bardzo szybko, tak samo szybko się go je.

Składniki
250 gram mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gram cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
250 ml mleka
100 ml oleju
1 jajko
1 cukier waniliowy

Jajko, mleko i olej miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładką masę (można mikserem). Blaszkę (długie korytko) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Pieczemy od 40-45 stopni w 170 stopniach. Przed wyciągnięciem z piekarnika nakłuwamy wykałaczką i sprawdzamy czy ciasto nie jest w środku surowe.

Polewa
2-3 łyżki cukru pudru rozpuszczam w mleku. Mleka dajemy bardzo mało, tak aby lukier nie była za wodnisty. Dekorujemy ciacho, czekamy krótka chwilę i jemy, jemy, jemy ...
Smacznego