sobota, 25 lipca 2015

Ciasto z owwocami

Pewnego dnia jedna z koleżanek z pracy przyniosła ciasto do kawy swojskiej roboty. Było super w smaku, a w dodatku można robić je z różnymi owocami. Robi się szybko, o jest jego zaletą.


Składniki:
6 całych jaj
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju

Jaja, cukier, sól i cukier waniliowy ubić jak do biszkoptu - na jednolitą, gęstą masę. Następie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej - całość wymieszać tak, aby powstała jednolita masa.
Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 40 minut.
Jak wystygnie można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę np. czekoladową. 
Smacznego

P.S. Przepis pochodzi do Uli.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciasto 3 BIT

Uwielbiam krakersy, a jeszcze bardziej krakersy z dodatkiem czegoś słodkiego. Pierwszy raz zrobiłam ciasto 3 BIT kilka lat temu i od tego czasu systematycznie gości u mnie na stole. Proste i szybkie, a smakuje rewelacyjnie. Polecam


Składniki:
2 duże paczki krakersów
1 puszka mleka skondensowanego (ugotowane lub gotowe)
250 ml śmietany kremówki
2 śmietanfix
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 kostka masła.

Masa:
Mleko, budynie, cukier i masło gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Jak budyń będzie zimny miksujemy mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut, tak aby masa zrobiła się puszysta.

Na blaszkę wykładamy warstwę krakersów. Wykładamy budyń, przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Smarujemy ugotowanym mlekiem skondensowanym i ponownie kładziemy warstwę krakersów.
Śmietanę ubijamy z śmietanfixami. Śmietanę kładziemy na warstwę krakersów, posypujemy słodkim kakao lub posypką czekoladową.
Do śmietany można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - 2 łyżki żelatyny na 1/2 szkl. wody. Żelatyna musi być przestudzona.

Smacznego.

niedziela, 12 lipca 2015

Chleb z serem

Uwielbiam nowości kulinarne, a szczególnie te, przy których nie ma dużo pracy. W sobotę moja młodsza córka obchodziła swoje 6-te urodziny. Aby gości nie zanudzić ciągle tymi samymi ciastami i potrawami postanowiłam zaskoczyć ich czymś specjalnym.
Musze przyznać, że to co wjechało na stół zrobiło wrażenie - chleb zapiekany z serem, czosnkiem i koperkiem.





Składniki
1 chleb
15-20 dkg sera żółtego
1/4 kostki masła
2-3 ząbki czosnku
koperek

Chleb nacinamy pionowo i poziom - nacinany do samego spodu (spód musi zostać cały). 
W rowki wkładamy kawałki sera - im więcej tym lepiej. Czosnek siekamy i dodajemy do rozpuszczonego masła. Następnie chlebek polewamy masłem i dekorujemy koperkiem lub innym "zielskiem" - co kto lubi. Chleb kładziemy na papier do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach od 35-55 minut. Ser musi się dobrze rozpuścić, a chleb musi być gorący w środku. 
Smacznego.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Pomidory w majonezie

Uwielbiam pomidory i świeże ogórki. W każdej postaci smakują rewelacyjnie, ale ja chciałabym Wam zaproponować pomidory w majonezie.


Składniki
4 duże pomidory
4-6 ogórków świeżych
1 cebulka
3-4 łyzki majonezu
sól, pieprz do smaku.

Pomidory, ogórki i cebule kroimy w drobna kostkę. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.

środa, 1 lipca 2015

Sałatka z sosem koperkowym

Lato to okazja aby zajadać się świeżymi owocami i warzywami. Do moich ulubionych dań należą sałatki. Są świetnym dodatkiem do mięsa, ziemniaków, ryży czy frytek. Specjalnie dla Was sałatka warzywna z sosem koperkowym.




Składniki
4 duże pomidory
1 puszka kukurydzy
2 świeże ogórki
20 oliwek
1 mała cebulka drobno posiekana
4-6 ogórków kiszonych lub korniszonów

Składniki pokroić na kawałki. Nastepnie dodać sos sałatkowy koperkowo-zioły, 3 łyzki oliwy i 3 łyzki wody mineralnej.
Składnik wymieszać, można trochę dodać soli. 

Wersja na bogato - 1 opakowanie sera fety.

Smacznego.