sobota, 27 czerwca 2015

Torta di latte - Mleczny placek Concentty

Trochę słońca na niebie i człowiek już czuje się jak w niebie - tym bardziej włoskim niebie. Specjalnie dla was mój ulubiony placek na każdą okazję.



Składniki:
1 kostka margaryny lub masła
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2-3 jajka
1 łyżka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub śliwkowego lub innego jaki lubicie
Wersja na bogato:
2 jabłka drobno pokrojone lub rodzynki

Mleko zagotować na małym ogniu z masłem i cukrem. Ostudzić. Wsypać wszystkie składniki i dobrze wyrobić mikserem. Można dodać - patrz wersja na bogato - rodzynki lub jabłka.
Na dużą blachę lub 2 średnie korytka wyłożyć papier do pieczenie. Wylać masę. Piec w 180 stopniach od 45-55 minut. Po 45 minutach należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe. Nakłuwamy szpikulcem. Jeżeli szpikulec wychodzi czysty to znaczy, że jest już dobre.

Polewa
1/2 szklanki cukru pudu połączyć z 2-3 łyżki mleka. Wyrobić i lukrować ciasto. Mozna posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego

wtorek, 16 czerwca 2015

Sernik z kakao

Sernik z kakao już był gościem na moim blogu "Artystycznie", ale aby Was tam nie odsyłać jeszcze raz serniczek w letniej odsłonie.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1/2 szklani cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka jaj
1 całe jajko
2 łyżki ciemnego kakao
Składniki wszystkie zagnieść, następnie ciasto podzieli na 2 części. Jedna część może być trochę większa - tą część wyłożyć na dużej blaszce do pieczenia. Druga - ta mniejsza część zostaje do wyłożenia na wierzch.

Masa serowa:
1 kg twarogu - najlepszy jest z Biedronki w niebieskim wiaderku
1/2 kostki masła
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić i dodać do wszystkich składników. Dobrze wymieszać.
Białka ubić (białka z 5 jaj) na sztywna pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać drewnianą łyżką.
Masę serową wylać na ciasto, pozostawiona częś ciasta pokruszyć na wierzch masy serowej.

Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Palce lizać. 


niedziela, 14 czerwca 2015

Tort czekoladowy

Wszem i wobec wiadomo, że jestem łasuchem. Moje ciasta są znane w dość szerokich kręgach. Cieszy mnie to bardzo. Tym razem chce Wam polecić czekoladowy tort z dżemem porzeczkowym w środku.

Zdjęcie środka w późniejszym czasie.

Biszkopty potrzeba są dwa jeden biały, drugi ciemny.

Składniki Biszkoptu
6 jaj
1 szklanka cukru
szczypta soli
Zmiksować na sztywna masą tzw. kogel mogel. Dodać 1 szklankę mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Razem wymieszać drewniana łyżką. Wyłożyć na dużą blaszkę piec 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 15 minut.
Do ciemnego biszkoptu zamiast budyniu śmietankowego dodać 2 łyżki kakao. Reszta bez zmian.

Masa czekoladowa. 
1 opakowanie kremu do tortów np. Gellwe  lub innego jak ktoś ma sprawdzony - przygotować wg przepisu. Do powstałego kremu dodać 1 rozpuszczoną czekoladę mleczną. Czekoladę rozpuścić w 1 łyżce mleka.

Biszkopty przekroić i przekładać w nastepujący sposób:
- biszkopt
- cienka warstwa dżemu porzeczkowego
- warstwa kremu
- biszkopt
- dżem
- krem
-biszkopt
- krem
- biszkopt

Środkową warstwę biszkoptu skropić białym winem lub innym alkoholem, który lubicie.
Zostawić trochę kremu na wykończenie góry i boków.

Cały tort ozdobić kremem, na wierzch wysypać pokruszone trufle białe - wystarczy 6-8 cukierków.
Następnie 2 czekolady śmietankowe lub gorzkie rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Powstałą masę powoli wylać na tort. Czekolady starczy na cały tor. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzony.

Smacznego

czwartek, 11 czerwca 2015

Ryż z truskawkami

Sezon truskawek w pełni. Moja rodzina uwielbia ryż w każdej postaci - jako dodatek do obiadu, w zupie mlecznej, z sosem słodko kwaśnym, z jogurtem i ................ z truskawkami.

Ryż niech każdy ugotuje jak lubi - na trwado, na miękko, w woreczku lub bez. Wolność Tomu w swoim domku. Za to truskawki polecam w następującej postaci.
0,5 kg truskawek umyć i pokroić na ćwiartki, trochę wycisnąć widelcem, dodać 3 łyżki cukru i jeden duży jogurt naturalny. Na ciepły jeszcze ryż nakładać truskawki.
Polecam na ciepło i na zimno.

Smacznego.

środa, 10 czerwca 2015

Truskawkowiec

W ogrodzie i na bazarach pojawiły się truskawki. Uwielbiam je, szczególnie te na wpół zielone. Jak byłam dzieckiem z truskawek robiło się kompoty, biszkopty z truskawkami i galaretką, jadło się truskawki na świeżym chlebie z masłem, jadło się z cukrem i ze śmietaną i jeszcze wiele, wiele innych.
Dzisiaj mam dla Was przepis na "Truskawkowiec" z masą serową.


Przepis:
Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
szczypta soli
Razem zmiksować - konsystencjka kogla mogla.
Następnie dodać  - mieszając drewniana łyżką
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Piec w 200 stopniach 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalsze 15 minut.

Masa serowa:
0,5 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietanfix
Zmiksować na sztywna masę, następnie dodać 1 kostkę 3-krotnie mielonego twarogu półtłustego.
3 łyżki żelatyny  rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do masy serowej.

Masa truskawkowa
1 kg truskawek
3 łyżki cukru
Zmiksować i dodać 1 galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. gorącej wody - przestudzoną.

Biszkopt przekroić, nałożyć masę serową, polać niewielka ilością masy truskawkowej, nałożyć biszkopt i wyłożyć masę truskawkową.

Smacznego

Znika z talerza w szybkim tempie.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Surówka z kapusty

Zapraszam Was na mojego bloga "Kasia gotuje i piecze". Prowadzę już bloga takiego o wszystkim, więc postanowiłam jedną część - tą o gotowaniu i pieczeniu - oddzielić.Mąż mój powiedział, że zwariowałam pisząc nowego bloga, no cóż taka ze mnie wariatka.
Mój pierwszy wpis będzie dotyczył bardzo smacznej i szybkiej surówki z kapusty. Mamy wiosnę i wiele świeżych warzyw i owoców, ja polecam wam surówkę, którą poleciła mi Paulina.

Składniki:
1 główka świeżej kapusty - średnia
1 łyżka cukru
1 cebula
1 słoiczek mały majonezu - Pomorski jest najlepszy
sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować i włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę - dodać do kapusty. Składniki posolić, popieprzyć i dodać cukier. Razem wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie dodać słoik majonezu i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki, podawać schłodzoną.
Rewelacyjnie smakuje do domowej roboty hamburgerów, do grilowanego mięsa, jako dodatek do obiadów i oczywiście sama.
Pierwszy raz jadłam w sobotę, a dzisiaj musiałam zrobić znowu.


Smacznego.